Fler maltesiska betraktelser – sopsnack

Som en liten uppföljare på tidigare inlägg om betraktelser i det här lilla medelhavslandet så har jag haft några nya funderingar under promenader de senaste veckorna, och det handlar om allmän hygien kombinerat med det lokala renhållningsverkets insatser – ett ordentligt sopsnack med andra ord!

Min första observation i en större matbutik var att de hade gott om flugor i grönsaksavdelningen, och inte helt hygieniskt i butiken – skönt nog finns det alternativ, även om just den butiken knappast är ensam om flugsamling bland frukt & grönt. Alternativet med grönsakshandlare som står i gatuhörnen med sina lastbilar har jag testat ett par gånger, men då har cirka var femte frukt/grönsak varit oätlig. Nu har jag åtminstone hittat två butiker där frukt & grönt verkar hålla bra kvalitet och köpte dessutom bra grönsaker hos ”lastbilsgrönsakshandlaren runt hörnet” häromdagen (eller ska man egentligen kalla honom en ”torghandlare med frukt och grönsaker som ställer sin lastbil vid ett passande gatuhörn och fäller upp skynket då det passarm samt inte tar siesta oftare än de andra, om han inte känner det förstås”? Jag tycker ”lastbilsgrönsakshandlare” låter bättre då det är kortare, även om det nog är ett krångligt ord att lära sig för nybörjare i svenska språket). Man hade förstås hursomhelst önskat lite bättre utbud av färska och fina grönsaker & frukter, men det är kanske inte så lätt att odla bra på en stor sandsten mitt ute i havet..

Resten av detta inlägg läses på egen risk – det finns en anledning till att jag hoppade över bilder idag….

På tal om ohygieniskt så är sophämtningen upplagd enligt gammaldags mönster – soporna ställs ut på de inte särskilt breda trottoarerna, och hämtas av sopbilarna, där två killar åker med sopbilen genom att stå längst bak, och hoppar av för att hämta alla sopsäckar och annat skräp som finns på trottoarerna. Det är nästan alltid afrikanska killar som tar hand om soporna, och detta är för övrigt det enda arbete jag sett några svarta personer utföra, förutom försäljning av krimskrams på turiststråken (vilket förstås gör att man kan undra var krimskramset kommer från). Jag har sett skrivet att man ska ha ställt ut soporna senast kl 9 på morgonen – sopbilen kommer dock tidigast kl 11:30, och de flesta som bor på ön verkar ställa ut sina sopor dagen innan. Med andra ord så kan man ibland vara tvungen att passera ett illaluktande sopberg för att komma fram längs med gatorna – speciellt på dagar då ingen hämtar sopor.

Med tanke på trottoarerna så är de ofta så smala att vid mötande gångare så måste någon gå ner på bilvägen för att man ska kunna passera den mötande personen…

Jag läste i en lokal dagstidning häromdagen att lokalbefolkningen klagat en del på sophögarna utanför internetspelbolagens kontor (många av dem ligger i samma kvarter), och att där ofta var sophögar hela helgen – klagomålen handlade mycket om ”alla dessa utlänningar” (känner någon igen det från Sverige? England? Hmm). Diskussionen fortsatta på tidningens internetsida, och till slut kom det fram att det var maltesiska städare på kontoren som hade den dåliga vanan att ställa ut soporna så sent att sopgubbarna redan passerat, och ingen ny kommer förrän på måndagen. Då detta uppdagades så blev det plötsligt tyst bland belackare som klagade på ”dessa hemska utlänningar” – undrar varför folk har så svårt att erkänna att de haft fel, och då be om ursäkt för påhopp.

Förresten, är det politiskt korrekt att säga sopgubbe, eller ska man numera i Sverige skriva något som ”renhållningsmedarbetare med huvudansvarsområde inom väg-sanitet och lokal hygien”? På tal om inget har jag aldrig förstått den delen av Sverige som alltid ska vara för politiskt korrekt, och tror det har del i att vissa politiska partier har framgång – men det har inte med Malta att göra…

Annonser

Ett svar till “Fler maltesiska betraktelser – sopsnack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s