Betraktelser på Malta

Då man kommer till ett nytt land så är det givetvis lite av varje som verkar lite egendomligt. Jag har tidigare nämnt hur ett gatunamn kan skrivas på flera olika sätt, och att en adress kan vara klurig att hitta eftersom de inte numrerar enligt vanliga västerländska metoder. Förutom tidigare nämnda ting så finns det givetvis fler saker som man kommer på efterhand.

Sedan ankomsten har jag nu hunnit köpa två apparater som behöver pluggas in i eluttagen för att få el. Tyvärr har någon inte tänkt till ordentligt här, eftersom alla eluttag är enligt brittisk standard med tre piggar, medan apparaterna jag köpt (en dammsugare och en skrivare) har sladdar enligt ”europeisk standard” som i Sverige. Samma sak gäller ett modem som en installatör satte in till mig – och han löste det genom att tvinga in den tvåpiggade sladden i uttaget med tre piggar. Till saken hör visserligen att den tredje piggen på engelska sladdar är där för jordningen (och själva sladden har ofta en liten säkring inbyggd), och jag har även hört européer i England rekommendera att man forcerar in sladden om det är den nämnda kombinationen, ungefär som modem-installatören gjort. Själv använder jag adapter för att få el till mina inköpta apparater – och har ännu inte sett någon apparat i det här landet som har en sladd med tre piggar..

En annan smått intressant sak är hur de låter utlänningar betala dubbelt så mycket för bussresor och annan transport. Det kostar €2.60 för en dagsbiljett till bussarna (för hela ön, men med tanke på öns storlek så användar man förstås bara bussen om man ska till en annan stad/by). Om man skaffar ett speciellt bevis för att man är boende på ön så kan man dock få ”maltesiskt pris” – undrar vad EU tycker om detta, med tanke på alla regler om fri rörlighet och att alla EU-medborgare ska ha samma rättigheter inom unionens gränser etc.

Busstidtabellerna har jag nämnt ett par gånger tidigare – om man vill vara säker på att komma med en buss så räkna med att den kan vara en timme försenad, att det inte finns speciella körfält för busstrafik, och att det går riktigt långsamt – speciellt då gatorna ofta är så trånga så att bussarna måste vänta att på mötande trafik ska passera.

Mannen på bilden har siesta...

Siesta har man mellan kl 13-16, om man inte känner för att stänga för dagen kl 13 (eller 12:45 som postkontoret), eller kanske ta en sovmorgon fram till kl 15. Detta gäller inte alla, och butiker som säljer dagstidningar får hoppa undvika siestan – och de är även de enda som får ha öppet på söndagar (förutom restauranger, barer, pubar, caféer, de flesta småbutiker i Paceville samt vissa andra som känner för att jobba på ”fel tid”)

Butikerna tycker inte om att skylta med priser – det finns gott om småbutiker, slaktare, fiskhandlare, klädesbutiker och annat på ön, och de flesta har en sak gemensamt: Skyltning av priser är ett onödigt arbete, och det är enklare att låta folk fråga (så man kan få specialpriset ”only for you, my friend”). Om man frågar efter något så är det givetvis den dyraste versionen som kommer fram först, även vid tillfälle då man säger att man bara söker enklaste och billigaste möjliga – men det är förstås vanliga försäljningstaktik. Något som förundrar mig är dock att vissa större butiker kan skylta med priser på hyllorna, men att det då ofta är priser produkter som inte finns där (och de produkter som finns på hyllorna har förstås inga priser).

Inte helt Malta-relaterat, men jag lade nyss märke till att minestrone är det italienska ordet för soppa. Lite kul med tanke på att minestrone i Sverige är en speciell soppa, precis som chai-té är ett speciellt té trots att ordet chai egentligen betyder té.

Oktober hade nog bara 5-6 dagar med regn, plus några dagar till med goda vindar. November har visat att hösten är på väg, med regn de första fem dagarna, och en hel del vindar som gör att flera meter höga vågor kommer in från Medelhavet. Trots en del regn har det dock slagit om till solsken de flesta dagarna, och vindarna har gjort att luften har varit friskare – så totalt sett har även detta varit positivt, trots att det varit riktigt höstkallt, och termometern har smugit ner under 20 grader flera gånger i början av denna månaden…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s