Helsingborgsk TV – utan Helsingborgare?

Nu när helgen har kommit så har jag hunnit ta en titt på HD:s nya TV-satsning (24HD), och kollat på ett par program. Bland annat kan jag kommentera att Uppkorkat hade några bra tips om vinglas (jag vet några som har ganska dåliga vinglas, och hoppas programmet har setts av fler), och Nyhetsprogrammet hade en godkänd tankegång, men behöver troligen

Något jag var en aning besviken på efter att ha sett några program var att det knappt hörs några skånska röster – det tog nästan 5 minuter in i Uppkorkat innan jag hörde en skånsk röst, och då hade jag redan sett tre andra program – och jag reagerade speciellt när det kom en kommentarom att ett glas ”går fetbort”, vilket jag aldrig hört en skåning uttrycka. Däremot ger Kullaflyg-reklamen lite balans, och av någon anledning gör den mig glad..

På tal om HD så gjorde de nyligen en liten negativ artikelserie om HIF med negativt perspektiv, där de försökte belysa att HIF inte är en ”genomgod förening”, eftersom de bl.a. får sponsorstöd av kommunen, de har inget dam- eller tjejlag (men har funderingar på det, men vill samtidigt akta sig för att slå undan benen för Stattena och Eskilsminne, som ju har riktigt bra damsektioner). HD försökte dessutom få sponsorstödet att verka orättvist, då andra elitföreningar får mindre – detta trots att HIF betalar runt 30 miljoner i skatt per år och har en sponsring på 400 000, samhället får ännu mer tillbaka genom turism och ett positivt ansikte utåt, och alltså gott om PR både inom och långt utanför landets gränser (jag har träffat folk från bl.a. Indien, Kanada, USAoch flera länder i Europa som känner till Helsingborg bara pga HIF, medan ingen skulle känna till Spader Dam, OV, HTK eller andra elitklubbar från Hbg).

HD försökte dessutom få det gamla lånet från 2003 till att verka som en gåva, trots att en stor del är tillbakabetald, resten betalas troligen tillbaka under våren (efter nästa medlemsmöte har haft chans att rösta) och lånet är förstås inte utan ränta. Efter att ha läst detta så har flera HIF-supporters sagt upp sina prenumerationer, speciellt efter HD-redaktionens intetsägande svar på rättmätiga frågor angående hur de jämför, och varför de inte gör det till en artikelserie som berör fler klubbar och kommuner i NV-Skåne (Rögle står t.ex. inte utan bidrag, och Ängelholms FF ser ut att kunna få en slant om de går upp i högsta, medan Helsingborgslag och idrottare som ingen vet kommer från staden trots det får bra bidrag, utan att staden tjänar på det genom PR eller annat).

För övrigt har jag idag besökt Naxxar (om du vet hur norrlänningar uttalar ‘sj’ i t.ex. ”sjö”/”Nässjö” så kan du förhoppningsvis lista ut hur man uttalar dessa ‘xx’), där jag hoppades på lite shopping – jag spenderade rejält och blev nästan 300 kronor fattigare (ja, svenska kronor). Precis som de flesta ”städer” på Malta så är butikerna utspridda istället för samlade i ett centrum, och man hittar inte många stora butiker där man kan handla mycket samtidigt, men jag hittade en ordentlig sportbutik, en vin- och sprit-butik och en större dagligvarubutik, men var inte sugen på att promenera mer än 1-2 timmar då det regnade hela dagen.

Jag bor runt hörnet från den kyrkan - det tar cirka 5 minuter att gå ner till stället där fotot är taget.

För övrigt en jämförelse mellan min nuvarande maltesiska hyresvärd och hyresvärden/agenten det sista året i London:

  • Då något gick fel i Londonlägenheten, eller om något var fel och agenten/hyresvärden sagt att de kommer att fixa det snarast möjligt, så handlade det oftast om minst en månad. Exempelvis var brevinkastet trasigt då vi flyttade in, och agenten berättade att han skulle få det fixat inom en vecka – det tog åtta månader av idogt tjatande, och dessutom en del luskande i lagparagrafer för att berätta att det är deras ansvar att byta ut den.
  • För tre veckor sedan flyttade jag in i denna maltesiska lägenhet, och istället för att jag behövt nämna något för hyresvärden att något behöver fixas så har han ringt mig och nämnt att han ville fixa ett par saker som de inte var nöjda med eller glömt. I London hade agenten/hyresvärden antagligen istället försökt få mig att fixa eller åtminstone betala för de saker som fixades – som att sätta in ett dörrstopp som hindrar balkongdörren på framsidan (ja, jag har två balkonger) att slå in i kylskåpet då den öppnas, samt att fixa ordentliga lampor till baksidans balkong och även säkra dem mot väderförhållanden.

Halva hyran jämfört med London, större och helt nybyggd lägenhet, två sovrum, max 10 minuters promenad till en Medelhavstrand – dock ej sandstrand, som vid Themsen. Jag är nöjd hittills…. 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s