Slaktarhyresvärden och småbutiker

Om jag inte nämnt det tidigare så är min hyresvärd även slaktare, med butik snett mittemot min lägenheten (nästan sidan om pizzerian som jag kanske nämnt, med en grönsakshandel/”turkbutik” mellan de båda), samtidigt som han är en väldigt snackeglad person. Idag gick jag över till hans lilla butik och köpte en ganska stor fläskfilet samt lite köttfärs, och betalade cirka åtta euro – om jag minns rätt är det halva priset mot Sverige, vilket förstås gjorde mig glad med tanke på att min ekonomi dansat farligt på linan den senaste veckan..

För övrigt är fenomenet med småbutiker fortfarande väldigt utbrett här, i kombination med grönsakshandlare i gathörnen. Man ser i många hörn en liten lastbil som står med flaket fullt av grönsaker, och säljer som om det vore en liten torghandel. Förutom dessa ”flakhandlare” så finns småbutiker för elektronik, grönsaker, frimärken, plantor+husdjur (verkar alltid komma tillsammans), slaktare, apotek och mycket annat, och alla håller siesta mellan cirka 13-16 (det varierar dock från dag till dag – ”keep ‘em guessing!”). Större butiker är det väldigt ont om, även om det finns 3-4 stycken i storlek med en normalstor ICA/Konsum/Netto (t.ex. den Konsumbutiken på Södra Stenbocksgatan i Hbg, runt hörnet från där jag bodde), samt en som är ungefär dubbelt så stor, men tyvärr inte har mycket mer utbud.

Jag har dock funnit att de större butikerna har gratis hemleverans om man handlar för mer än €40, så det borde man kanske testa – även om erfarenheten med förklaring av adress till internetleverantören inte gav mersmak. Här har man inte någon självklar adress enligt svenskt/nordeuropeiskt mönster, utan får berätta vilken gata man bor på och sedan beskriva vad som finns runtomkring för att ge en vägbeskrivning. Det kan dessutom  finnas flera lägenheter/hus med samma nummer, och namnet på huset verkar viktigare – men vissa av husens namn är snarlika medan vissa hus/ingångar inte har något namn eller nummer alls (speciellt de som står tomma), samtidigt som min gata har minst fyra namn (beroende på var man tittar) och jag bor på gränsen mellan tre städer (det står en stad på hyreskontraktet, men enligt posten verkar jag bo i grannstaden). Så om ni ska komma på överraskande besök så bor jag mittemot pizzerian med blå dörr, hoppas ni hittar 😉

När jag för övrigt sökte efter foto till detta inlägget så hittade jag en nyhet om att någon kört så dåligt för några månader sedan så att bilen vände upp och ner – visst är det en trång gata på vissa platser, men man undrar ändå hur bra en person kör om man lyckas med det konststycket. Jag undrar även om detta är ett bra bevis på att alkoholgräns för bilkörning är bra – men historien förtäljer varken om flickorna hade druckit alkohol, om de var myndiga eller om de hade körkort, men det kanske inte heller har betydelse här. Kanske det helt enkelt var något i stil med denna olyckliga körning..

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s